GOVERNMENT OF INDIA
MINISTRY OF INFORMATION AND BROADCASTING
RAJYA SABHA
QUESTION NO 1457
ANSWERED ON 05.12.2011

Status of employees of AIR and DD

1457 SHRI RAMACHANDRA KHUNTIA

Will the Minister of INFORMATION AND BROADCASTING be pleased to satate :-
(a) whether the employees of All India Radio and Doordarshan are of the status of Central Government employees;

(b) if so, whether they are Controlled by Government rules including the CCS (Recognition of Service Association) Rules;

(c) whether the Department of Personnel and Training at any time directed the Ministry to process the matter on the
implementation of CCS (RSA)Rules;

(d) if so, the details of the action taken by the Ministry to implement the CCS(RSA) Rules 1993 to the employees of AIR
and Doordarshan; and

(e) whether it is a fact that the Director General, All India Radio, the cadre controlling authority, has issued orders in
February 2010, maintaining status-quo of the existing recognised Associations, as per the AIR Manual?

ANSWER
THE MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF INFORMATION AND BROADCASTING ( SHRI C.M.JATUA)
(a) On the recommendations of Group of Ministers the Cabinet has decided that all those employees who were regularly
recruited upto 05.10.2007 will be Government employees on ‘Deemed Deputation’ till retirement. The employees
recruited after 05.10.2007 shall be Prasar Bharati employees.

In order to give effect to this decision of the Cabinet, the Prasar Bharati (Broadcasting Corporation of India) Amendment
Bill, 2010 for amending Section 11 of Prasar Bharati Act, 1990 has been introduced in Rajya Sabha.
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(b) The CCS (Recognition of Service Association) Rules are applicable to government servants. In Prasar Bharati, it
would be applicable to those employees who were regularly recruited upto 05.10.2007 .

(c) Department of Personnel and Training on 31.7.2003 clarified that CCS(RSA) Rules 1993 apply to all employees to
whom CCS (Conduct ) Rules apply.

(d) In pursuance of Department of Personnel and Training’s clarifications referred to in reply to part (c) of the Question,
Prasar Bharati was directed to initiate the process of recognition of employees associations as per specified procedure.

(e) After 1994 there are no longer any recognized associations in Prasar Bharati in terms of the DOP & T circular referred
above . The order of DG: AIR of February 2010 refers to maintenance of status quo in this regard.



